Δημοσιεύτηκε σε Νέα
Fill my heart!

Fill my heart!

Την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου ελάτε στο περίπτερο της SciCo, να γεμίσουμε την  Καρδιά!

O Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) έχει ανακηρύξει το 2016 Διεθνές έτος των οσπρίων (Τhe International Year of the pulse) !  Επιστήμονες από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο πρόθυμα θα σας ενημερώσουν για τις διατροφικές και όχι μόνο ιδιότητες τους. Φέρτε μαζί σας και ένα πακέτο φασόλια να γεμίσουμε τη μεγάλη 3D Καρδιά που θα υπάρχει στον χώρο μας. Με τη δική σας συνδρομή και την ευγενική προσφορά της εταιρείας Agrino, τα τρόφιμα που θα συγκεντρωθούν θα διατεθούν σε συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη. Βοήθησε και εσύ!

Η Καρδιά θα βρίσκεται στο περίπτερο της SciCo, στις εγκαταστάσεις του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος».

Σας περιμένουν πολλές εκπλήξεις!

 

%cf%87%cf%89%cf%81%ce%af%cf%82-%cf%84%ce%af%cf%84%ce%bb%ce%bf

ΦΑΣΟΛΙΑ: Γίγαντες στην Yγεία!!!

ΙΣΤΟΡΙΑ
Όταν η Αικατερίνη των Μεδίκων μάζευε τα υπάρχοντά της για να μπαρκάρει για τη Μασσαλία, όπου θα συναντούσε τον μέλλοντα σύζυγό της και διάδοχο του γαλλικού θρόνου, ο ανώτερος εκκλησιαστικός αξιωματούχος Πιέτρο Βαλεριάνο συμβούλεψε την οικογένεια των Μεδίκων να συμπεριλάβει στην προίκα της πριγκίπισσας, μαζί με τα μαργαριτάρια, τις δαντέλες και τα χρυσοστόλιστα υφάσματα, και ένα σακούλι με φασόλια.

Ήταν η εποχή που το νεοφερμένο από τον Νέο Κόσμο όσπριο κόστιζε μια περιουσία και το θεωρούσαν ιδιαίτερα πολύτιμο. Ο ίδιος ο πάπας, Κλεμέντιος ο 7ος, είχε δώσει το 1528 στον Πιέτρο Βαλεριάνο μερικά χοντρά φασόλια για να τα φυτέψει. Τα φασόλια αυτά είχαν φτάσει στα χέρια του πάπα κατευθείαν από κάποιον εξερευνητή των «Δυτικών Ινδιών». Ο εκκλησιαστικός αξιωματούχος κράτησε λεπτομερές ημερολόγιο για την πρόοδο της φασολιάς του και έμεινε έκθαμβος από την καταπληκτική γονιμότητα του φυτού. Τέλος, σημείωσε ότι το φαγητό που έφτιαξε, με τα λιγοστά πρώτα φασόλια της σοδειάς του, ήταν γευστικότατο.

ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ
Πολλές και διάφορες!: τσαουλιά, ελέφαντες, μπαρμπούνια, βίγνα η ονυχωτή, μαυρομάτικα ή γυφτοφάσουλα ή αραποφάσουλα, αμπελοφάσουλα, χορόζ, φορβίτσα, μαύρα, κόκκινα, πράσινα, κίτρινα ή ριζοφάσουλα και ζωγραφισμένα (pinto) φασόλια.

 

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  • Τα φασόλια ανήκουν στην ομάδα των οσπρίων, τα οποία ανήκουν στην οικογένεια των Χεδρωπών (Leguminosae) ή άλλως Κυαμιδών (Fabaceae). Μαζί με τα άλλα όσπρια βρίσκονται στη μέση της διατροφικής πυραμίδας. Επομένως συνιστάται η κατανάλωσή τους σε εβδομαδιαία βάση!
  • Έχουν υψηλή διατροφική αξία καθώς είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες και διαιτητικές ίνες, πρωτεΐνες, βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία και ταυτόχρονα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπίδια και νάτριο. (βλ. πίνακα)
  • Είναι ένα πολύ οικονομικό τρόφιμο και, επειδή η πρωτεΐνη τους προσεγγίζει πολύ αυτήν από ζωικές πηγές, έχουν χαρακτηριστεί και ως «το κρέας του φτωχού».

 

Μικρό μυστικό! Επειδή η πρωτεΐνη των φασολιών είναι πολύ κοντά στην πρωτεΐνη από τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, αλλά δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ίδιο αποτελεσματικά με αυτήν από τον οργανισμό, προτείνεται να συνδυάζονται τα φασόλια με κάποια δημητριακό ή, ξηρούς καρπούς, ή γαλακτοκομικά, ώστε η προσλαμβανόμενη πρωτεΐνη να είναι υψηλής βιολογικής αξίας, συγκρίσιμης με τις ζωικές.

 

 Συστατικά Ποσότητα/100γρ
Σύνθετοι Υδατάνθρακες (g)

Σταχιόζη (mg)

Ραφινόζη (mg)

54
1848
336
Διαιτητικές ίνες (g) 17
Απλοί Υδατάνθρακες (g) 4
Πρωτεΐνη (g) 22
Λιπίδια (g)

Κορεσμένα Λιπίδια (g)

Μονοακόρεστα Λιπίδια (g)

Πολυακόρεστα Λιπίδια (g)

1
0.3
0.11
0.55
Ασβέστιο (mg) 154
Μαγνήσιο (mg) 172
Κάλιο (mg) 1140
Σίδηρος (mg) 6.4
Ψευδάργυρος (mg) 2.5
Βιταμίνη Ε (mg) 0.93
Βιταμίνη Κ (μg) 3.5
Φυλλικό Οξύ (μg) 81
Νιασίνη (mg) 0.14
Ριβοφλαβίνη (mg) 0.05
Θειαμίνη (mg) 0.12

 

ΥΓΕΙΑ

Η συστηματική κατανάλωση φασολιών μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης αρκετών χρονίων ασθενειών όπως:

  • Σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακά νοσήματα και εγκεφαλικά επισόδεια, υπέρταση και καρκίνο
  • Η κατανάλωσή τους έχει συσχετιστεί με χαμηλότερο σωματικό βάρος, δείκτη μάζας σώματος και μικρότερη περιφέρεια μέσης, αύξηση του αισθήματος του κορεσμού και μείωση κινδύνου εμφάνισης παχυσαρκίας.
  • Συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου δρώντας ευεργετικά στη φυσιολογική μικροχλωρίδα του.
  • Επίσης, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων του σακχάρου, της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης του αίματος τόσο σε υγιή άτομα όσο και σε άτομα που νοσούν π.χ. άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. (θεραπεία)

Μικρό μυστικό: Οι βλαβερές συνέπειες της φασολοφαγίας και πώς να τις αντιμετωπίσετε

Τα φασόλια, όπως και τα άλλα όσπρια, περιέχουν και υδατάνθρακες που δεν μπορούμε να χωνέψουμε, γιατί μας λείπουν τα απαραίτητα ένζυμα που θα τους επεξεργαστούν. Έτσι ποσότητες από αχώνευτες ουσίες τους περνούν στο παχύ μας έντερο και γίνονται βορά σε κάθε λογής βακτήρια. Τα βακτήρια τότε πολλαπλασιάζονται και στην πορεία τους αυτή ελευθερώνουν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, το  οποίο μας προκαλεί φούσκωμα και τα δύσοσμα εντερικά αέρια.

Για να περιορίσετε τη ζημιά, θα πρέπει να βάλετε τα όσπρια να πάρουν μια βράση μέσα σε νερό,  κατόπιν να τα κατεβάσετε από τη φωτιά και να τα αφήσετε να μείνουν στο νερό τους 4-5 ώρες ή μια ολόκληρη νύχτα. Κατόπιν, θα πρέπει να τα σουρώσετε, να τα ξεπλύνετε και να τους βάλετε φρέσκο νερό (ζεστό ή κρύο, οι γνώμες διχάζονται), για να συνεχίσετε το βράσιμο σε πολύ σιγανή φωτιά.

ΦΑΣΟΛΟΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τα φασόλια μπορούν να μαγειρευτούν ποικιλοτρόπως, αναλόγως τις συνήθειες και έθιμα κάθε τόπου. Μπορούν να γίνουν κοκκινιστά, σούπα, σαλάτα αλλά και πουρές.

Συνταγή: Γίγαντες πλακί με φέτα! (με μικρά γραμματάκια σε μία γωνιά!)

Υλικά

  • 500 γραμμ. φασόλια γίγαντες
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2 άνυδρα ξερά κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 3/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 800 γραμμ. ψιλοκομμένες ντομάτες
  • 1 κλωνάρι σέλερι
  • 1 τριμμένο καρότο
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλ. τσαγιού νερό
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 200 γραμμ. φέτα σε κομματάκια

Από το προηγούμενο βράδυ μουσκεύουμε τους γίγαντες σε μπολ με μπόλικο νερό και 1 κ.σ. σόδα μαγειρικής. Την επόμενη μέρα τα φασόλια έχουν φουσκώσει. Τα ξεπλένουμε πολύ καλά και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με μπόλικο κρύο νερό, να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν.

Ετοιμάζουμε τη σύμβραση. Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και , σε μέτρια φωτιά, αφήνουμε τα κρεμμύδια να μαραθούν για 6΄-7΄, να γίνουν διάφανα. Βάζουμε το σέλερι και το σοτάρουμε για 2΄-3΄. Προσθέτουμε το σκόρδο και το τριμμένο καρότο. Τα ανακατεύουμε για 1΄. Ρίχνουμε τον πελτέ και ;ανακατεύουμε καλά στον πάτο του τηγανιού, να ψηθεί για 1΄-2΄ και να μοσχομυρίσει. Τέλος προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και 1/2 φλ. τσαγιού νερό. Αλατοπιπερώνουμε καλά τη σύμβραση, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 10΄. Προσθέτουμε μαϊντανό και άνηθο και ανακατεύουμε.

Αδειάζουμε τα φασόλια σε μικρό ταψί και τα περιχύνουμε με τη σύμβραση. Περιχύνουμε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ψήνουμε τους γίγαντες σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μελώσουν καλά και να πιουν όλα τα υγρά τους. Στο τέλος θα μείνουν με το λάδι τους. Όση ώρα ψήνονται, ελέγχουμε τα υγρά και, αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε ελάχιστο ζεστό νερό για να μην κολλήσουν. Στα τελευταία 10΄ του ψησίματος πασπαλίζουμε τους γίγαντες με τη φέτα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10΄.

Χρόνος Προετοιμασίας 60 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 60 λεπτά

Πώς να αγαπήσουν τα παιδιά τα φασόλια
Σε παραμύθια: ο Τζακ και η Φασολιά, Μάικ ο Φασολάκης, ο καρπός και οι πρώτοι Γίγαντες (Agrino)
Σε παροιμίες: Φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι

Διαδώστε τοShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email