Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

 • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»

30 Σεπ, 2016 στις 6:00 μμ

Βραδιά του Ερευνητή  –  μια γιορτή για την Επιστήμη και την Έρευνα  – σε εκατοντάδες πόλεις στην Ευρώπη

Γίνε κι εσύ ερευνητής!

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016, 18.00 – 24.00

H Βραδιά του Ερευνητή,  η μεγαλύτερη γιορτή για την επιστήμη και την έρευνα που διοργανώνεται κάθε χρόνο σε περισσότερες από 300 πόλεις σε όλη την Ευρώπη, κλείνει φέτος τα 11 της χρόνια.

Σε ρόλο συντονιστή και με σύνθημα «Γίνε κι εσύ ερευνητής», το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» (Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»), στην Αγία Παρασκευή Αττικής, ενώνει τις δυνάμεις του με πλειάδα ερευνητικών φορέων και οργανισμών  (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, ΚΑΠΕ, British Council, Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, Ένωση Ελλήνων Φυσικών, Ένωση Ελλήνων Χημικών, Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία, κ.ά.) για τη διοργάνωση μιας πολυδιάστατης και συναρπαστικής Βραδιάς Ερευνητή, που αναμένεται να κρατήσει για άλλη μια χρονιά αμείωτο το ενδιαφέρον των επισκεπτών!

Στον καταπράσινο εξωτερικό χώρο του Δημόκριτου, ανάμεσα στα δέντρα, αλλά και σε κατάλληλα διαμορφωμένες αίθουσες, θα έχουν στηθεί πειραματικές επιδείξεις και διαδραστικά παιχνίδια από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα και φορείς της χώρας για μικρούς και μεγάλους

Μέσα από παρουσιάσεις, πειράματα, συζητήσεις, προβολές, παιχνίδια, ειδικά σχεδιασμένα για το ευρύ κοινό, παιδιά και γονείς έρχονται σε επαφή με τον άγνωστο κόσμο του ερευνητή, τον τρόπο δουλειάς του και τους χώρους που κινείται.


ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»

Οι ερευνητές του Δημόκριτου θα παρουσιάσουν:ekefe-event

 • Καινοτομικές εφαρμογές ρομποτικής
 • Το τρένο του Χάρι Πότερ : Μια επίδειξη βασισμένη στην  υπεραγωγιμότητα
 • Ζωντανή σύνδεση με το CERN : Γνωρίστε τα μυστήρια του CERN
 • Selfie με κοσμικές ακτίνες !
 • Ένα νέο είδος τηλεσκοπίου : Ψαρεύοντας ..κοσμικά νετρίνα
 • Η επιστήμη της κατάχρησης  ναρκωτικών και του επακόλουθου εθισμού:  Τι προκαλούν τα ναρκωτικά στον εγκέφαλο;
 • Χημεία για μικρά και μεγάλα … παιδιά
 • Υγιής καρδιά, υγιής εγκέφαλος: Η σχέση μεταξύ των καρδιαγγειακών παθήσεων και της νόσου του Alzheimer
 • Επιστημονικές καινοτομίες που αλλάζουν τη ζωή μας
 • Καινοτομικά παιχνίδια Πληροφορικής, σε εφαρμογές με υπολογιστές και επιδείξεις
 • Πειραματικές διατάξεις Πυρηνικής Φυσικής για την έρευνα  και εφαρμογές
 • Βιώσιμες τεχνολογίες με τη χρήση νέων υλικών (ευρωπαϊκό πρόγραμμα STIMULATE)
 • Η επιστήμη στην υπηρεσία της αρχαιολογίας : εξερευνήστε αντικείμενα χωρίς να τα αγγίξετε!
 • Μελέτη νέων υλικών σε αδρανείς συνθήκες glove box για φωτοβολταϊκά συστήματα υψηλής απόδοσης
 • «Ελάτε να φτιάξουμε Nylon!». Ένα από τα βασικότερα συνθετικά υλικά με δεκάδες εφαρμογές στην καθημερινότητά μας είναι πραγματικά……τοοοοοοοοσο απλό να φτιαχτεί.
 • «Όσπρια-DNA-κολιέ: πως συνδέονται όλα αυτά;». Αφού απομονώσουμε με απλό τρόπο το γενετικό υλικό, το DNA δηλαδή, από διάφορα όσπρια θα το κάνουμε και μενταγιον!
 • Με DNA origami θέλουμε να φτιάξουμε το μεγαλύτερο «Δέντρο της Ζωής». Θα μας βοηθήσετε;
 • Kαταπράϋνση του πόνου και εθισμός στα ναρκωτικά: Δύο διαφορετικές όψεις στο ίδιο νόμισμα

Επίσης, το κοινό θα έχει την δυνατότητα να επισκεφθεί:

 • Την Έκθεση Καινοτομίας του ΕΚΕΦΕ «Δ», μία μόνιμη έκθεση με δυναμικό χαρακτήρα, όπου παρουσιάζονται πάνω από 100 πρωτοπόρα ερευνητικά αποτελέσματα, τα οποία ανανεώνονται με βάση την επιτευχθείσα πρόοδο.
 • Τα εργαστήρια του Κέντρου και τις μεγάλες ερευνητικές εγκαταστάσεις, όπου θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις από τους ερευνητές.
 • Ειδικούς χώρους όπου θα διεξάγονται πειράματα και εφαρμογές από μαθητές πρότυπων και πειραματικών σχολείων

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του «ΕΚΕΦΕ» Δημόκριτου, όπου και θα κάνουν εγγραφή αν επιθυμούν ξενάγηση στα εργαστήρια. 

 


Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

noaΤο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών συμμετέχει στη Βραδιά του Ερευνητή 2016 με πλήθος δράσεων που στοχεύουν να επικοινωνήσουν στο ευρύ κοινό την έρευνα που πραγματοποιείται στα τρία Ινστιτούτα του (Περιβάλλοντος, Αστρονομίας/Διαστήματος και Γεωδυναμικό Ινστιτούτο). 

Μάθε εδώ αναλυτικά για τις δράσεις και εξασφάλισε την θέση σου σε διαδραστικές προβολές, παιχνίδια και εντυπωσιακά εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους

 

 

 

 

 


Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών το μόνο ερευνητικό κέντρο της Χώρας που συνδυάζει έρευνες στον τομέα των θετικών και ανθρωπιστικών επιστημών, δίνει και πάλι το επιστημονικό του παρών στη Βραδιά του Ερευνητή.

Ερευνητές του ΕΙΕ από τον χώρο κυρίως των ανθρωπιστικών επιστημών (Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών) θα παρουσιάσουν τις τρεις παρακάτω δράσεις με στόχο οι επισκέπτες και ιδιαίτερα τα παιδιά που θα τις παρακολουθήσουν να γνωρίσουν και να εξοικειωθούν με τις δραστηριότητες και το ερευνητικό έργο ενός ιστορικού-αρχαιολόγου.

Α. “Το Εργαστήρι του Αλχημιστή”: Διαδραστική αναπαράσταση παρασκευής αλχημιστικών συνταγών

%cf%87-%cf%84%ce%af%cf%84%ce%bb%ce%bfΣτο εργαστήρι του αλχημιστή, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα:

α. να γνωρίσουν από κοντά τα όργανα της αλεξανδρινής αλχημείας του 1ου-2ου αιώνα μ.Χ.. μέσα από ανακατασκευές αλχημικών αμβύκων .

β. να συμμετάσχουν στην εκτέλεση ιατροχημικών συνταγών της μεταβυζαντινής αλχημείας  (16ος αιώνας μ.Χ.), οι οποίες χρησιμοποιούνταν για την παρασκευή φαρμακευτικών αφεψημάτων για την καταπολέμηση του πυρετού, πόνων της κοιλίας, κ.ά.

Το εργαστήρι απευθύνεται σε  παιδιά ηλικίας 10-15 ετών.

Β. “Φτιάξε το δικό σου αρχαίο νόμισμα!”: Εκπαιδευτικό Εργαστήριο κατασκευής γύψινων εκμαγείων για παιδιά.

%cf%87%cf%89%cf%81%ce%af%cf%82-%cf%84%ce%af%cf%84%ce%bb%ce%bfΣτη διάρκεια του εργαστηρίου τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν αντίγραφα (εκμαγεία) αρχαίων νομισμάτων με γύψο, χρώμα και πλαστελίνη, με τον ίδιο τρόπο που οι ερευνητές – νομισματολόγοι δημιουργούν εκμαγεία για να μελετήσουν τις παραστάσεις και τις επιγραφές ενός νομίσματος.

Με την ολοκλήρωση της δράσης τα παιδιά θα πάρουν μαζί τους το εκμαγείο που δημιουργήσαν και έντυπο υλικό σχετικό με το νόμισμα που επέλεξαν  να αναπαράγουν

Στόχος του εργαστηρίου, που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6-13 ετών, είναι να τα μυήσει στη δουλειά ενός ερευνητή και να τους δώσει την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την αρχαία ιστορία με διαδραστικό τρόπο.

Τα νομίσματα που θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή εκμαγείων είναι αντίγραφα αρχαίων νομισμάτων της νομισματικής συλλογής της Alpha Bank.

Γ. “Από τον λίθο στο χαρτί”: Εκπαιδευτικό Εργαστήριο αποτύπωσης επιγραφών για παιδιά.

%cf%87%cf%89%cf%81%ce%af%cf%82-%cf%84%ce%af%cf%84%ce%bb%ce%bfΣτη διάρκεια του εργαστηρίου, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να ανακαλύψουν τις τεχνικές αποτύπωσης και ανάγνωσης αρχαίων επιγραφών, χαραγμένων επί λίθου. Τη διαδικασία κατασκευής εκτύπων από χαρτί  θα καθοδηγούν ιστορικοί ερευνητές & αρχαιολόγοι, οι οποίοι θα εξηγούν στο κοινό τη χρήση των εκτύπων για την ανάγνωση των αρχαίων επιγραφών.

Το  εργαστήριο, απευθύνεται σε  παιδιά ηλικίας 5-12 ετών.

 

 


Ερευνητικό Κέντρο »Αθηνά»

ΕΚ ΑθηνάΠληροφορική: Μία επιστήμη, πολλές εφαρμογές. Ανακάλυψε, Δημιούργησε, Παίξε, Πειραματίσου!

 Για ακόμα μια χρονιά το Ερευνητικό Κέντρο “Αθηνά” συμμετέχει δυναμικά στις εκδηλώσεις της «Βραδιάς του Ερευνητή» και προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σε μια εμπειρία επιστήμης, τεχνολογίας και ψυχαγωγίας.

Με αφετηρία ενδιαφέροντα αποτελέσματα της δουλειάς των Ερευνητών του ΕΚ «Αθηνά», θα διανύσουμε βήμα-βήμα διαδρομές για να ανακαλύψουμε την επιστήμη πίσω από τους υπολογιστές, αλλά και εφαρμογές που υποστηρίζουν ή και καθορίζουν την καθημερινότητα μας και όλο το φάσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Οι Ερευνητές του ΕΚ “Αθηνά” θα αφήσουν για λίγο τα γραφεία και τις οθόνες τους για να ξεναγήσουν τους επισκέπτες στο επιστημονικό τους έργο μέσα από εργαστήρια, πρόσωπο-με-πρόσωπο συναντήσεις, ομιλίες και παιχνίδια, με τρόπο διασκεδαστικό, δραστικό και εκπαιδευτικό!

Στόχος τους είναι να φέρουν την επιστήμη τους πιο κοντά στην εμπειρία των επισκεπτών, να μεταδώσουν τον ενθουσιασμό τους για τη δουλειά τους και να προσφέρουν πολύτιμα ερεθίσματα δίνοντας τη σκυτάλη στους ερευνητές του αύριο.

Δες εδώ αναλυτικά τα διαδραστικά εκθέματα, εργαστήρια και σεμινάρια και εξασφάλισε θέση!

 


Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών

ΕΛΚΕΘΕ

Το ΕΛΚΕΘΕ συμμετέχει στη κεντρική Βραδιά του Ερευνητή  στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος με μια σειρά αλληλεπιδραστικών δράσεων καθώς και με εκπαιδευτικά εργαστήρια.

Αναλυτικότερα οι δράσεις μας…

 • Έκθεση υποβρύχιων οχημάτων (Βαθυσκάφοι «Θέτις» και «Σούπερ Αχιλλέας») καθώς και επιστημονικών οργάνων.
 • Επίδειξη μέτρησης φυσικοχημικών παραμέτρων (αλατότητα, θερμοκρασία κ.α.) καθώς και επίδειξη καταγραφικών οργάνων που μετρούν τη θαλάσσια ραδιενέργεια και τους σεισμούς.
 • Επίδειξη του συστήματος παρακολούθησης των Ελληνικών θαλασσών «Ποσειδών»
 • Εικονική περιήγηση στο ωκεανογραφικό σκάφος «ΑΙΓΑΙΟ»
 • Παιχνίδια σε υπολογιστές και σε οθόνες αφής
 • Εκπαιδευτικά διαδραστικά παιχνίδια από το Βιοτεχνικού-Βιομηχανικού Εκπαιδευτικού Μουσείου του λιμένα Λαυρίου

καθώς και τα εκπαιδευτικά εργαστήρια….

 • Εκπαιδευτικό εργαστήριο  με τίτλο «Υδρόβιοι πράκτορες σε.. στερεοσκοπική μυστική αποστολή! Ποιοι είναι οι μικροσκοπικοί κρυμμένοι κάτοικοι μιας τούφας φυκών;»
  Στόχος του εργαστηρίου που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 7-15 ετών καθώς και ενήλικες είναι η γνωριμία με τον θαυμαστό κόσμο των θαλάσσιων βενθικών μακροσπονδύλων, η εξερεύνηση των μορφών τους με τη χρήση στερεοσκοπίου και η ευαισθητοποίηση για τη σημασία τους στο οικοσύστημα. Απαιτείται  προκράτηση θέσεων
 • Δημιουργικό εκπαιδευτικό εργαστήριο για παιδιά με θέμα «Κάποιο λάκκο έχει η φάβα….ενυδρείο με φασολάδα;»
  Στόχος του εργαστηρίου που απευθύνεται σε  παιδιά ηλικίας 5-11 ετών, είναι να γνωρίσουν τους οργανισμούς που συναντάμε σε ένα μεσογειακό και σε ένα τροπικό οικοσύστημα, να μάθουν για τις τροφικές αλληλεπιδράσεις καθώς και για τον πλούτο της βιοποικιλότητας που διέπει το θαλάσσιο περιβάλλον. Στη διάρκεια του εργαστηρίου, τα παιδιά  χρησιμοποιώντας ως πρώτες ύλες όσπρια θα έχουν την ευκαιρία να αναπαραστήσουν τους οργανισμούς που συναντάμε σε ένα μεσογειακό και σε ένα τροπικό οικοσύστημα.
 • Δημιουργικό και εκπαιδευτικό παιχνίδι  με τίτλο «Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό…και ο Έλληνας τα όσπρια»
  Στόχος του εργαστηρίου που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 7-15 ετών  είναι η γνωριμία με τις παραδοσιακές και τις σύγχρονες τεχνικές αλιείας, η  αναγνώριση των πιο γνωστών τύπων αλιευμάτων και η ενημέρωση για τα  κύρια προβλήματα που προκύπτουν από την υπεραλίευση των θαλασσών.

Τέλος θα φιλοξενηθούν για δεύτερη χρονιά οι υπέροχες εκπαιδευτικές δράσεις του  Βιοτεχνικού-Βιομηχανικού Εκπαιδευτικού Μουσείου όπου μικροί και μεγάλοι φίλοι των λιμένων μπορούν με συναρπαστικό τρόπο, να ερευνήσουν πώς τα Πετρώματα- Ορυκτά-Μεταλλεύματα που βρίσκονται στο φλοιό της Γης, μέσα κι έξω από τη θάλασσα, έχουν  σημαντικές χρήσεις στην καθημερινή μας ζωή!

 

 


Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

ΙΜΕTo Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού συμμετέχει στη κεντρική Βραδιά του Ερευνητή  στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος με την προβολή της νέας παραγωγής Εικονικής Πραγματικότητας του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.

Αγία Σοφία: 1.500 Χρόνια Ιστορίας

Ένα μνημείο-σύμβολο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Ενδελεχής επιστημονική έρευνα ετών από τα στελέχη και τους επιστημονικούς συνεργάτες του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Τα στοιχεία αυτά συνθέτουν το «σκηνικό» της νέας διαδραστικής παραγωγής Εικονικής Πραγματικότητας «Αγία Σοφία: 1.500 Χρόνια Ιστορίας» που αποτελεί μία πλήρη ψηφιακή αναπαράσταση του ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Στην βραδυά του Ερευνητή οι θεατές θα απολαύσουν ένα μικρό μέρος της παραγωγής που δημιουργήθηκε ειδικά για το θέατρο Εικονικής Πραγματικότητας «Θόλος» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΠΡΟΚΡΑΤΗΣΗ

Οι θεατές καλούνται σε ένα μοναδικό ταξίδι ανακάλυψης. Μια μαγευτική ξενάγηση για μικρούς και μεγάλους, στην οποία οι επισκέπτες δεν είναι απλοί παρατηρητές, αλλά συμμετέχουν σε διάφορα σενάρια και περιηγήσεις. Αναπαρίσταται, με πλήρη λεπτομέρεια, το εσωτερικό του ναού, ο αρχιτεκτονικός του σχεδιασμός, ο γλυπτός και ψηφιδωτός διάκοσμος και παράλληλα, παρουσιάζονται οι διάφορες φάσεις κατασκευής του μνημείου και σημαντικά ιστορικά, κοινωνικά και οικονομικά στοιχεία της ζωής του Βυζαντίου.

Επίσης, θα διεξαχθεί εκπαιδευτική δράση με τους μουσειοπαιδαγωγούς του Ιδρύματος για παιδιά (Απευθύνεται σε μαθητές από Ε’ Δημοτικού έως Β’ Γυμνασίου) με θέμα: Βυζάντιο, άνθρωποι και επικοινωνία. ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΠΡΟΚΡΑΤΗΣΗ

Το Βυζάντιο αποτελούσε σημαντικό επικοινωνιακό κόμβο. Η ανάπτυξη του πολιτισμού βασίστηκε σε ένα καλά δομημένο σύστημα επικοινωνίας, ανταλλαγής και κίνησης ανθρώπων. Οι μαθητές, μέσα από ποικίλες δραστηριότητες, έρχονται σε επαφή με τους τρόπους, τις δυνατότητες, αλλά και τους περιορισμούς της επικοινωνίας στον πολυδιάστατο βυζαντινό χώρο.

 


Σας περιμένουμε να εξερευνήσουμε μαζί το μαγικό κόσμο του Ερευνητή και της Επιστήμης!

 

Την Παρασκευή 30/9 αφήνουμε το αυτοκίνητο και πάμε στον Δημόκριτο με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς!

Για την μετακίνησή σας προς το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους εξής τρόπους:

 • Με συγκοινωνία: Κατεβαίνετε στο σταθμό Νομισματοκοπείο της γραμμής 3 του Μετρό και κατευθύνεστε στην έξοδο προς Κονδυλάκη.
  Στη στάση λεωφορείων που βρίσκεται επί της Μεσογείων μισό τετράγωνο δεξιά προς την Αγία Παρασκευή, επιβιβάζεστε στο Β5 ή 407 ή 406. Αποβιβάζεστε στη στάση «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» η οποία και βρίσκεται 50m από την πύλη του Δημόκριτου.

Σημειώστε επίσης ότι από τη στάση Νομισματοκοπείο υπάρχει πρόβλεψη για ειδικό τρενάκι (εκτιμώμενος χρόνος 30’) αλλά και υπηρεσιακά λεωφορεία που θα εξυπηρετούν το κοινό (εκτιμώμενος χρόνος 20’)

 • Με τα πόδια: Aπό το σταθμό Μετρό Νομισματοκοπείο: διάρκεια περίπου 20’- 30’

 

Η είσοδος είναι δωρεάν για όλους!

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
30 Σεπ, 2016
Ώρα:
6:00 μμ
Κατηγορίες Εκδήλωση:
,

Χώρος Διεξαγωγής

ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος
Νεαπόλεως και Πατριάρχου Γρηγορίου Ε
Αθήνα, Αγία Παρασκευή 153 10 Ελλάδα
+ Χάρτης Google
Ιστοσελίδα:
http://www.demokritos.gr