%cf%84%ce%b9%ce%bb

Δράσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ)

Multimedia παρουσιάσεις και ενημερωτικό υλικό για την αποστολή και τις δράσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Πρόγνωση και μετρήσεις καιρού από το Meteo.gr
Multimedia παρουσιάσεις, επίδειξη μετεωρολογικών σταθμών και μετρήσεων από την ομάδα του meteo.gr. Ο κόμβος meteo.gr ξεκίνησε την λειτουργία του τον Ιούνιο του 2001. Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη του κόμβου έγινε με σκοπό την παροχή απλουστευμένων προγνώσεων καιρού (και άλλων περιβαλλοντικών παραμέτρων) για το ευρύ κοινό. Σήμερα το meteo.gr  περιλαμβάνει προγνώσεις για περισσότερες από 500 περιοχές και πόλεις της χώρας μας, ενώ το δίκτυο αυτόματων σταθμών αποτελείται από περισσότερους από 300 σταθμούς, οι οποίοι μετρούν όλες τις βασικές μετεωρολογικές παραμέτρους και μεταδίδουν συνεχώς και σε πραγματικό χρόνο τις μετρήσεις από όλη σχεδόν την Ελλάδα.

Το πρόγραμμα SOLEA για την ηλιακή ενέργεια
Γνώση και πρόγνωση της ηλιακής ενέργειας στην επιφάνεια της γης από το διάστημα σε πραγματικό χρόνο.

Πώς με τη χρήση δορυφόρων, μαθηματικών μοντέλων και νευρωνικών δικτύων εκτιμούμε το ηλιακό δυναμικό για ενεργειακές εφαρμογές αλλά και εφαρμογές υγείας.

 

Αστροφυσική Υψηλών Ενεργειών (Πρόγραμμα AHEAD)
Η Αστροφυσική Υψηλών Ενεργειών μελετά τις ακτίνες Χ και Γάμμα που παράγονται σε αντικείμενα και περιοχές του σύμπαντος, όπως Μαύρες Τρύπες, Αστέρες Νετρονίων, Υπερκαινοφανείς και σμήνη γαλαξιών. Το πρόγραμμα AHEAD (Activities for the High Energy Astrophysics Domain) στοχεύει να συντονίσει την επιστημονική έρευνα που διεξάγεται στον τομέα αυτό, μεταξύ Ευρωπαικών Ινστιτούτων και Πανεπιστημίων. Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών είναι ενεργό μέλος αυτής της προσπάθειας, συμμετέχοντας στο εν λόγω πρόγραμμα.


Κέντρο Αριστείας BEYOND
Παρουσίαση του εντυπωσιακού έργου του Κέντρου Αριστείας BEYOND, για την αντιμετώπιση των αναγκών της Υπηρεσίας Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης Κοπέρνικος. Χιλιάδες χάρτες επικινδυνότητας και αποκατάστασης παρήχθησαν για τις Νήσους Αζόρες της Πορτογαλίας, τις Νήσους Μαδέρα και Πόρτο Σάντο της Πορτογαλίας, την Αυστρία, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα και την Καταλονία της Ισπανίας, για μια σειρά από κινδύνους, όπως δασικές πυρκαγιές, σεισμούς, ηφαιστειακές εκρήξεις και ροή λάβας, κατολισθήσεις, εδαφική και παράκτια διάβρωση, τσουνάμι, πλημμύρες, καθώς και βιομηχανικά ατυχήματα. Περισσότερα στο: http://www.beyond-eocenter.eu/index.php/ems

Το Κέντρο Αριστείας BEYOND θα παρουσιάσει επίσης τις υπηρεσίες του:

FireHub: δέσμη υπηρεσιών για Παρακολούθησης της Πυρκαγιάς σε Πραγματικό Χρόνο, τη Διαχρονική Χαρτογράφηση των Καμμένων Περιοχών σε όλη την Ελλάδα, τη Διασπορά του Καπνού της Πυρκαγιάς, και τους Χάρτες Καύσιμης Ύλης.

FloodHub: Υπηρεσία Παρακολούθησης των Πλημμυρών του BEYOND όπου παρακολουθούνται όλα τα πλημμυρικά συμβάντα σε επιλεγμένες λεκάνες απορροής ποταμών, και τα αποτελέσματα της χαρτογράφησης των πλημμυρών παράγονται μετά από επεξεργασία των δορυφορικών εικόνων Sentinel-1 που διατίθενται μέσω της ειδικής ιστοσελίδας του Κέντρου Συλλογής και Διάδοσης Δορυφορικών Δεδομένων Copernicus, γνωστού και ως Ελληνικού Mirror Site.

DisasterHub: εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που επιτρέπει την συγχώνευση δεδομένων που παράγονται από το πλήθος στον τομέα της διαχείρισης των καταστροφών.


Tο πρόγραμμα ‘HESPERIA’ για Πρόγνωση του Διαστημικού Καιρού
Παρουσίαση του Προγράμματος ‘HESPERIA’ HORIZON 2020 που συντονίζουμε στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/ΙΑΑΔΕΤ για πρόγνωση του Διαστημικού Καιρού (http//www.hesperia-space.eu) με σκοπό την Πρόβλεψη και Ανάλυση Σωματιδιακών Ηλιακών καταιγίδων.

Οι ηλιακές καταιγίδες όπως οι ηλιακές εκλάμψεις και οι στεμματικές εκτινάξεις μάζας μπορούν να επιταχύνουν πολλά ηλιακά ενεργειακά σωματίδια που ταξιδεύουν σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός. Τέτοιοι καταιγισμοί αποτελούνται κυρίως από πρωτόνια που φτάνουν στην Γη σε λιγότερο από μία ώρα.

Τα πρωτόνια αυτά μπορούν να διαπεράσουν δορυφόρους και διαστημόπλοια και καταστρέφουν ευαίσθητο ηλεκτρονικό εξοπλισμό. Επίσης, μπορούν να διαπεράσουν τις στολές των αστροναυτών, να οδηγήσουν σε μεταλλάξεις του DNA τους και στο θάνατο ακόμη αν η ηλιακή καταιγίδα είναι πολύ ισχυρή. Στα πλαίσια του προγράμματος HESPERIA υλοποιούνται εργαλεία πρόγνωσης των ηλιακών καταιγίδων και των επιπτώσεών τους, κρίσιμα για να εξασφαλίσουν ασφαλή ταξίδια σε διαπλανητικές επανδρωμένες αποστολές π.χ. στον κόκκινο πλανήτη.


Ήχοι από το διάστημα
Η μουσική εμπνέεται από την Αστρονομία. Σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού & Καποδιστριακού Παν/μίου Αθηνών.


Εθνικό
Kέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι (ΕΚΠΤ)
Οι μεγάλου μεγέθους υποθαλάσσιοι σεισμοί στην Ελλάδα και την Αν. Μεσόγειο μπορεί να προκαλέσουν καταστροφικά κύματα τσουνάμι. Αυτό προκύπτει από ιστορικά παραδείγματα αλλά και πρόσφατες περιπτώσεις, όπως το καταστροφικό τσουνάμι στις 9 Ιουλίου του 1956 στις Κυκλάδες. Το Εθνικό Kέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι (ΕΚΠΤ) του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών πραγματοποιεί έρευνα για τα τσουνάμι (π.χ. πρόγραμμα ASTARTEFP7 της ΕΕ), εκπαίδευση των στελεχών του (π.χ. πρόγραμμα GTIMSτου JRC/ΕΕ) και λειτουργεί επιχειρησιακά σε 24ωρη βάση εκδίδοντας μέσα σε λίγα λεπτά σχετικές προειδοποιήσεις.

Κάθε έγκαιρη προειδοποίηση για τυχόν τσουνάμι μετά από ισχυρό υποθαλάσσιο σεισμό στην Ελλάδα και την Αν. Μεσόγειο αποστέλλονται προειδοποιήσεις στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, στην UNESCO, σε χώρες της ΕΕ και της Μεσογείου και στη Γεν. Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στην Ελλάδα.

Η παρουσίαση θα περιλαμβάνει περιγραφή της τεχνολογίας και της διαδικασίας έγκαιρης προειδοποίησης, προσομοιώσεις σε Η/Υ, quiz για παιδιά και μικρή δεξαμενή με νερό για την χειροκίνητη παραγωγή μικρών τσουνάμι.


Τσουνάμι στην Ελλάδα και Έγκαιρη Προειδοποίηση (Ομιλία)
Σύντομη ομιλία (διάρκειας 10 λεπτών) από τον Δρα Γεράσιμο Παπαδόπουλο, Διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο οποίος έχει ασχοληθεί όσο λίγοι με τα τσουνάμι στην Ελλάδα.


Έκθεση Φωτογραφίας
Έκθεση φωτογραφίας από ερευνητές και επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, με θέματα σχετικά με την Αστρονομία, το Διάστημα, τη Γη και την Ατμόσφαιρα.


Q
corners: Ερωτηματολόγια για τη Βραδιά του Ερευνητή
Η έρευνα ωφελεί την κοινωνία; Ποιο επιστημονικό πεδίο σας ενδιαφέρει περισσότερο;… Το κοινό καλείται να αξιολογήσει τη Βραδιά του Ερευνητή και την ερευνητική δραστηριότητα στην Ελλάδα γενικότερα.

Με τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου, λαμβάνετε μέρος σε κλήρωση για:
– 70 διπλές προσκλήσεις για βραδινή ξενάγηση στο Αστεροσκοπείο στην Πεντέλη
– 50 διπλές προσκλήσεις για βραδινή ξενάγηση στο Αστεροσκοπείο στο Θησείο
– 5 διπλές προσκλήσεις για μία προβολή στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

Όλες οι προσκλήσεις ισχύουν μέχρι 31/12/2016.

 

1Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος
(European Space Agency, ESA)

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος, σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, συμμετέχει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στη Βραδιά του Ερευνητή με παρουσίαση του προγράμματός του μέσα από προβολές, εκπαιδευτικές δράσεις και ομιλίες.

  • Παρουσίαση με τίτλο ‘Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος: Επιτεύγματα και Προοπτικές’ στο Κεντρικό Αμφιθέατρο
  • Παρουσίαση με τίτλο ‘ExoMars – Προς Αναζήτηση Ζωής στον Κόκκινο Πλανήτη’ (το πρόγραμμα ExoMars αφορά στο Ευρωπαϊκό ρομπότ που θα εξερευνήσει τον Άρη)
  • Προβολές με τίτλο ‘Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός και η ζωή των αστροναυτών στο διάστημα’ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΠΡΟΚΡΑΤΗΣΗ
  • Το διαδραστικό παιχνίδι ‘Η Γη από το διάστημα’ (εικόνες και βίντεο)  ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΠΡΟΚΡΑΤΗΣΗ


Cooking
a comet ή πώς να ‘μαγειρέψετε’ έναν ..κομήτη
Παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) ‘Μαγειρεύοντας έναν κομήτη’ για το πώς μπορεί να φτιαχτεί ένας κομήτης χρησιμοποιώντας απλά, καθημερινά υλικά! Για παιδιά ηλικίας 8-12 ετών. ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΠΡΟΚΡΑΤΗΣΗ

 

ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ – ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

%cf%83%ce%b1Εξοικονόμηση Ενέργειας στο σπίτι
Μια δράση της ομάδας εξοικονόμησης ενέργειας του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Αστεροσκοπείου Αθηνών που απευθύνεται σε παιδιά του Δημοτικού αλλά και έφηβους. Τα παιδιά μυούνται μέσω διαδραστικής εφαρμογής και δυνατότητας πολλαπλών επιλογών σε απλούς τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας μέσα στο σπίτι.


2Τα παιδία βρέχει
Ένα μετεωρολογικό ταξίδι όπου τα παιδιά μαθαίνουν για τη δημιουργία των νεφών, το ουράνιο τόξο, τις εποχές, τις καταιγίδες και τους κεραυνούς, το χιόνι, το χαλάζι και τον άνεμο. Γνωρίζουν από κοντά τα μετεωρολογικά όργανα, ενώ εκτελώντας διαδραστικά πειράματα έρχονται σε άμεση επαφή με την τόσο σπουδαία για τη ζωή του ανθρώπου, επιστήμη της Μετεωρολογίας. Οι εκπλήξεις όμως δεν σταματούν εδώ, αφού με το μετεωρολογικό μπαλόνι που κάνουμε μαζί με όλα τα παιδιά, θα στείλουμε το μήνυμα της γνώσης και της αγάπης για τα καιρικά φαινόμενα, έως τα όρια της ατμόσφαιρας, ενώ τελειώνοντας το πρόγραμμα, όλα τα παιδιά θα πάρουν μαζί τους το δικό τους ανεμόμετρο, φτιαγμένο με απλά υλικά με μία αφίσα έκπληξη!   ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΠΡΟΚΡΑΤΗΣΗ

Μαθήματα Αστρονομίας με Φορητό Πλανητάριο
Μαθήματα Αστρονομίας, ουρανογραφίας και μυθολογία αστερισμών για παιδιά και νέους, μέσα από παρατηρήσεις ουρανού σε φορητό πλανητάριο. ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΠΡΟΚΡΑΤΗΣΗ


Ας ζωγραφίσουμε!
Τα παιδιά εμπνέονται από τη Βραδιά του Ερευνητή και ζωγραφίζουν με οδηγό τη φαντασία τους.

 

Δες εδώ το αναλυτικό Πρόγραμμα:
Αναλυτικό Πρόγραμμα ΕΑΑ
Αναλυτικό Πρόγραμμα ΕSA